Het Geheim van te veel Torens

Gegevens van het boek


Auteur: Mark Tijsmans
Illustraties: Rocío del Moral
Uitgeverij Manteau/ Standaard Uitgeverij, 2006
Fantasieverhaal
+ 10 jaar
       

        
Samenvatting
Willem en Nelle Ter Toren, elf jaar oud, zijn een doodgewone tweeling, ze wonen in weeshuis 'Het ongetwijfeld ongelukkige kind'. Als ze tijdens een stormachtige nacht van een mysterieuze oude man vernemen dat ze eigenlijk van adel zijn, pakken ze vlug hun koffers en verhuizen naar het kasteel van hun voorvaderen, Domein Trop De Tours.
Daar krijgen ze een oude voorspelling te horen, over twee kinderen die moeten zoeken naar een schat, en al vrij snel wordt duidelijk dat zijzelf wel eens die twee kinderen uit de voorspelling zouden kunnen zijn. Samen met Fidelius, de huisknecht, en hun twee nieuwe schoolkameraadjes Flore en Wout, gaan ze de uitdaging aan en beginnen een schattenjacht. Maar ze moeten snel en heel voorzichtig zijn.
De enige aanwijzingen die ze hebben zijn de mysterieuze woorden uit de middeleeuwen, die hen bijvoorbeeld waarschuwen dat er op elk moment torens van het kasteel kunnen neerstorten, dat ze moeten uitkijken om geen spoken wakker te maken, en dat ze best zoveel mogelijk over hun voorvaderen te weten komen.
De huidige graaf en Barones, hun oom Catastrophe en Tante Silence, zijn ook niet echt een hulp want ze zijn beiden zo gek als een achterdeur. De wapenspreuk van de familie luidt niet voor niets 'STAPELGEK MAAR NIET GEVAARLIJK.'
Ervaringsverslag
Ik heb het boek gelezen naar aanleiding van het thema van de jeugdboekenweek, geheimen. We gingen met het 5e leerjaar op bezoek in de bibliotheek en speelden hier een spel rond geheimen. Aansluitend las de bibliothecaresse een stukje uit dit boek voor. Het leek me een leuk en spannend verhaal. En dat was het ook. Voor mij werd het op een bepaald moment een beetje langdradig, maar de sterkte van het boek ligt in het mysterie, de absurditeit van sommige situaties (een paard dat geraniums opeet bijvoorbeeld) en de leuke woordspelingen uit het Frans.

Functieanalyse

Naast een ontspannende functie, had dit boek ook een creatieve functie. Het neemt de lezer mee in een spannend verhaal, maar brengt hem ook aan het lachen. De absurde situaties nemen kinderen mee in een fantasiewereld. Door het creatieve taalgebruik en de woordspelingen ervaren kinderen een andere dimensie van taal een andere manier om met taal om te gaan.

Verhaalanalyse

De tijd
In het begin van het verhaal wordt de situatie van Nelle en Willem in het weeshuis geschetst. Er werden in het verhaal geen data vermeld. Achteraan in het boek staat een stamboom van de familie. De vader van Nelle en Willem is overleden in 1946. Ze waren toen nog geen jaar oud. Uit de situatie maak ik op dat het zich rond 1960 situeert.
Na het bezoek van een mysterieuze, oude man in het weeshuis, verhuizen ze naar het Domein Trop de Tours. Het wordt niet letterlijk vermeld, maar het lijkt mij ook ineens een reis doorheen de tijd. Ze ontmoeten hun tante Silence en oom Catastrophe, die volgens de stamboom overleden zijn in 1946.
Tijdens hun verblijf wordt vaak gebruik gemaakt van flashbacks aan de hand van verhalen uit het verleden.
Het is een mysterieuze situatie waarin ook geesten van overleden familieleden hun pad kruisen.

Conclusie, link naar de leerlingen

Het is een goed boek, vooral voor sterke lezers. Ik vrees dat de zwakkere lezers sneller zullen afhaken doordat het verhaal niet voldoende tempo heeft. Door het taalgebruik, absurde situaties, woordspelingen,… wordt het verhaal afgeremd.
De spreuken in het Latijn, spreken misschien ook sterke leerlingen aan. Op die manier wordt voor sommigen misschien al een link gelegd met de studierichting Latijn.