Nikki Nikkel

Gegevens van het boek


Auteur: Marc De Bel
Illustraties: Jan Bosschaert
Uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 1990
Fantasieverhaal
+ 10 jaar  
           

 

Samenvatting

De titel van het boek verwijst naar het hoofdpersonage, Nikki Renders. Zij houdt erg van plezier maken met haar vrienden in het Vrijbos. Nu blijkt dat deze grond verkocht zal worden, om er fabrieken te bouwen. Niet alleen de kinderen uit de buurt vinden dit jammer, maar ook de volwassenen. Zij hebben er nog vele goede herinneringen aan uit hun ‘jonge tijd’. De volwassenen beslissen een Vrijbosfeest te organiseren, om met de opbrengst zelf een goed bod te kunnen doen op het bos.
Het boek bestaat uit drie delen, die drie dagen beschrijven: 22 juni, de dag waarop het nieuws komt dat het Vrijbos verkocht zal worden, 3 augustus, de dag van de generale repetitie van de talentenjacht, en 7 augustus, de dag van het Vrijbosfeest.

Ervaringsverslag

Ik vond het een aangenaam, vlot boek om lezen. Het is niet erg spannend, maar je bent er als lezer toch door geboeid en benieuwd wat er met het Vrijheidsbos zal gebeuren. Wat mij het meest heeft aangesproken, zijn de verschillende types bij de personages en de woordspelingen die erin voorkomen. Zoals bijvoorbeeld Nikki Nikkel. Nikki krijgt de bijnaam Nikki Nikker omdat ze het opneemt voor Sam, een negerjongen. Jasper Pruymeur, een jongen uit de klas met wie het helemaal niet klikt, kan geen ‘r’ uitspreken en zegt telkens een ‘l’. Op het einde van het verhaal behaalt Nikki de 5e plaats met de talentenjacht. Er wordt de link gelegd met Trialwedstrijden. Wanneer je daar de 5e plaats hebt, behaal je een nikkelen medaille.
Er staan leuke tekeningen in het boek, waardoor je je een nog duidelijker beeld kan vormen van de situatie.

Functieanalyse

Dit boek heeft een ontspannende functie. Het verhaal is eenvoudig opgebouwd en leest erg vlot. Ook de 3 delen zijn functioneel. Het verhaal speelt zich af over een periode van een 6-tal weken, maar het beschrijven van 3 belangrijke dagen uit deze periode, is voldoende om een vlot verhaal te maken.
Het boek heeft ook een informatieve functie. De vader van Nikki is leerkracht geschiedenis en vertelt over het Vrijbos. Doorheen dit verhaal geeft hij de lezer informatie over het systeem van feodaliteit in de Middeleeuwen. Op een ander plaats in het boek wordt het woord ‘schepen’ verklaard in een voetnoot.

Verhaalanalyse

Analyse van de personages
Het hoofdpersonage, Nikki Renders, is een meisje van 11 die houdt van plezier maken. Ze is nonchalant en vindt het leuk haar broer Ron te plagen.  Ze gaat naar de worsteltraining op woensdagnamiddag. Daarnaast is ze graag met haar vrienden in het Vrijbos.  Haar favoriete zangeres is Cyndi Lauper. Ze staat ook dadelijk klaar voor deugnietenstreken. Zo stopt ze bijvoorbeeld een dode muis in de onderbroek van Jasper Pruymeur en stelen ze aardbeien uit de serre van de familie Rijkaard.
Ze heeft een goed karakter en is zeker niet racistisch ingesteld. Toen Sam in de buurt kwam wonen, nam ze het voor hem op. Doordat Sam een neger is, kreeg Nikki de bijnaam ‘Nikki Nikker’. Ze is ook dadelijk enthousiast wanneer een Vrijbosfeest georganiseerd wordt om het bos te redden. Wanneer op het feest het geldkistje gestolen wordt, zet ze onmiddellijk de achtervolging in.
Naast het personage van Nikki, is Sam ook een belangrijke schakel in het verhaal. Hij is de vriend van Nikki. Hij is 12 en veel minder impulsief dan Nikki. Hij speelt erg mooi trompet en wordt hierdoor 2e bij de talentenjacht. Volgens mij heeft Nikki een boontje voor Sam, maar deze gaat hier niet op in. Hij brengt wel een cadeautje voor haar mee van op vakantie.
De vader van Nikki is leraar geschiedenis. Het leek mij dan eerder een rustige man. Maar wanneer blijkt dat het Vrijbos verkocht zal worden, voelt hij zicht erg betrokken. Hij reageert erg impulsief en zelf een beetje agressief. Hij steekt met een mes in het tafelblad.

Conclusie, link naar de leerlingen

Ik vind het een leuk boek voor kinderen. Er komen elementen in voor die ze herkennen uit hun leven: afspreken met vrienden, plagen van oudere broer, eerste verliefdheid. Het is eenvoudig geschreven, geen sprongen in de tijd.
Het boek kan een insteek zijn voor een actie op school, voor het inzamelen van geld voor een goed doel. Maar ik zou het gewoon deel laten uitmaken van de boekenhoek. Ik denk echter dat het jongens minder zal aanspreken, dat het eerder een stoere-meisjesboek is.